Mało kto jest w stanie oprzeć się naleśnikom. Sięgając po recepturę Anny Starmach, nie tylko przygotujesz je bardzo szybko, ale również otrzymasz wyjątkowo delikatny przysmak, który skradnie serca wszystkich jedzących. Poznaj ten przepis.
Naleśniki występują w wielu smakowitych wersjach. Niewiele pomoże idealny farsz, jeśli placuszki wyjdą twarde, grube i będą się rozpadać. Z mistrzowskim przepisem Ani Starmach zrobisz naleśniki bez niespodzianek. Zaopatrz się w kilka prostych składników i w krótkim czasie stwórz bazę do wielu potraw.
Naleśniki według przepisu Ani Starmach
Składniki:
1 jajko
150 ml wody
200 ml mleka
200 g mąki pszennej
olej lub masło klarowane (opcjonalnie)
szczypta soli
1 łyżka masła
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Masło rozpuść na niedużej patelni, a potem odstaw je do wystudzenia. Do miski wbij jajko, wsyp cukier, jeśli chcesz przygotować naleśniki na słodko, następnie dodaj sól, 2 łyżki mąki, a także zbliżoną ilość mleka i wody. Miksuj składniki, aby dobrze się połączyły, po czym stopniowo dodawaj pozostałą mąkę oraz płyny, cały czas mieszając. Na koniec wlej przestudzone masło. Wszystko połącz na gładką masę, odstaw ją na 30 minut, aby odpoczęła.
Patelnię z nieprzywierającą powłoką najpierw rozgrzej, a potem smaż naleśniki. Jeżeli nie masz takiej patelni, dodaj trochę masła klarowanego lub oleju. Masę wylewaj chochlą, rozprowadzając ją po całej powierzchni, gdy zacznie odstawać od brzegów, obróć naleśnik – powinien ładnie się zrumienić. Powtarzaj smażenie po kolejnej stronie, identycznie postępuj z resztą masy naleśnikowej.
Usmażone placuszki możesz podać z ulubionym farszem (np. twarogiem i truskawkami). Jeśli w cieście nie ma cukru, naleśniki mogą być bazą do przyrządzenia wytrawnych krokietów. Smacznego.