Uszka z grzybami to jedna z podstawowych potraw na polskim wigilijnym stole. O ich walorach decyduje jednak nie tylko ciasto, ale także odpowiednio zrobiony farsz. Przepis zaczerpnięty z blogu kulinarnego aniagotuje.pl gwarantuje, że barszcz czerwony z uszkami stanie się przebojem naszych świąt.
Do przygotowania farszu potrzebne nam będą:
– 60 g suszonych grzybów – np. borowiki i podgrzybki
– 1 średnia cebula, najlepiej do 300 g
– 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
– 1 żółtko jajka
– 1 płaska łyżka bułki tartej
– 1/4 płaskiej łyżeczki soli,
– pół płaskiej łyżeczki pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Suszone grzyby umieść w garnuszku lub rondelku i zalej je dwiema szklankami zimnej wody. Następnie miseczkę przykryj (może być to talerzyk) i odstaw minimum na godzinę w suche i chłodne miejsce, by grzyby wchłonęły wodę i zmiękły. Po tym czasie zagotuj na małym gazie – najlepiej pod przykryciem – przez 20 minut.
Po zakończeniu gotowania odsączone grzyby pokrój w cienkie plasterki i drobno posiekaj. Woda pozostała po zagotowaniu grzybów nada się znakomicie do świątecznego barszczu, bigosu czy żurku. Dlatego nie wylewaj jej.
Cebulę obierz i bardzo drobno poszatkuj. Podsmaż ją na średnim ogniu na patelni na rozgrzanym oleju przez około 10 minut. Wtedy dodaj grzyby oraz sól i pieprz i podsmażaj przez następne 5 minut, mieszając całość drewnianą łyżką.
Zawartość patelni przełóż do miski. Gdy farsz przestygnie, dodaj do niego żółtko oraz płaską łyżkę bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszaj.