Kotlety mielone są jednym z klasyków polskiej kuchni. Ich specyfika oraz skład sprawiają, że należy je umiejętnie usmażyć, aby cieszyć się pysznym smakiem. Sekret tkwi w czasie, przez jaki muszą znajdować się na patelni.
Nie da się ukryć, że do przygotowania kotletów mielonych nie trzeba mieć wybitnych umiejętności. Potrawa ta jest relatywnie łatwa w przygotowaniu, jednak jak w każdym innym przypadku również można je popsuć.
Perfekcyjne kotlety mielone to takie, na które poświęcimy od 15 do 20 minut. Niektórzy mogą stwierdzić, że jest to zbyt wiele czasu. Nie zmienia to jednak faktu, że przez taki czas mają największą szansę na idealne usmażenie.
Aby przygotować idealne kotlety, najpierw smażymy je z obu stron na średnim ogniu, aż się lekko zarumienią. Potem zwiększamy ogień i podgrzewamy mięso przez około dwie minuty z każdej ze stron.
Na koniec zmniejszamy moc palnika o połowę, po czym trzymamy kotlety na patelni przez kolejne pięć minut na każdej ze stron. W ten sposób dobrze zetną się w środku. Jeśli chcemy uzyskać chrupiącą skórką, tuż przed końcem smażenia możemy na chwilę ustawić ogień do maksimum.