Jabłecznik z nietypowym dodatkiem to niesamowicie smaczna wersja tego klasycznego. Dodatek pewnego składnika nadaje wypiekowi wyrazu. Przepis.
Ciasto jabłecznik to wyśmienity deser do kawy po obiedzie. Mało kto wie, że można go urozmaicić smakowo dodając jeden nietypowy składnik. A chodzi tutaj o budyń waniliowy. Warstwa budyniowa nad jabłkami świetnie komponuje się smakowo zarówno z owocami jak i kruszonką. Przepis znajdziesz poniżej.
Jabłecznik z nietypowym dodatkiem. Ten smak pokocha każdy
Składniki:
Kruche ciasto:
» 3,5 szklanki mąki
» 1 szklanka cukru
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» 250 g margaryny
» 2 jajka
» 1 torebka cukru waniliowego
Masa jabłkowa:
» 2 kg jabłek
» 2 łyżeczki cynamonu
» 3 łyżki cukru
» 2 łyżki mąki
» dodatkowo: 1 budyń waniliowy
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, margarynę, jajka i cukier wanilinowy zagnieć na gładkie ciasto. Odkrój 1/3 części ciasta i włóż do zamrażalnika, a następnie pozostałą część wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Upiecz w 180 stopniach przez 20 minut z termoobiegiem, następnie pozwól delikatnie przestygnąć.
Jabłka obierz, a potem zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Do jabłek dodaj cynamon, cukier, a potem podgrzewaj je w garnku na średnim ogniu. Wsyp mąkę i gotuj chwilę, aż lekko zgęstnieją, a potem przełóż je na podpieczony spód.
Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie gotowy przełóż na warstwę jabłkową. Na warstwę budyniową zetrzyj ciasto z zamrażarki. Piecz ciasto w 180 stopniach bez termoobiegu przez 35 minut. Smacznego!