Pachnące i gorące rogaliki są świetną propozycją na pyszne śniadanie, zwłaszcza w towarzystwie aromatycznej kawy. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że do ich przygotowania wystarczy mniej, niż 15 minut!
Rogaliki z jabłkiem na śniadanie to prozpocycja dla wszystkich osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie w godzinach porannych. Trzy składniki i zaledwie kilkanaście minut wystarczą, aby dodać sobie energii na cały dzień.
Składniki:
opakowania ciasta francuskiego
cukier – 1 łyżeczka
2 – 3 jabłka
ew. cynamon
Sposób przygotowania:
Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy w trójkąty. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, po czym posypujemy cukrem i cynamonem. Do każdego z trójkącików wkładamy łyżkę jabłkowego farszu i zawijamy do środka, tworząc rogaliki. Po ich uformowaniu przekładamy je na blachę do pieczenia, na którą wyłożony jest papier do pieczenia.
Tak przygotowane rogaliki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 12-15 minut. Po ich wyjęciu są gotowe do spożycia. Na koniec można je dodatkowo posypać orzechami.