
Pisanki to symbol Wielkanocy. Wiele osób zastanawia się jak je „upiększyć”, aby na świątecznym stole prezentowały się wyjątkowo. Nic trudnego. Zdradzamy sprawdzony trik, z użyciem kuchennego odpadku. Złote pisanki będą fantastyczne wyglądać w koszyczku czy na uroczystym stole podczas śniadania wielkanocnego.
Istnieją dziesiątki metod na barwienie jajek. Zdradzamy ten sposób, który cieszy się największą popularnością i gwarantuje spektakularne rezultaty. Złote jajka zrobią wielkie wrażenie na każdym. Czym je zabarwić, by zyskały tak oryginalny odcień?
Łupiny cebuli zazwyczaj trafiają na śmietnik. Odtąd ich nie marnuj, tylko wykorzystaj w pomysłowy sposób. Posłużą do barwienia jajek. Oto składniki, które będą ci potrzebne:
» woda,
» łuski cebuli,
» 2 barwniki spożywcze o złotej barwie do farbowania jajek,
» sól,
» rękawiczki ochronne,
» kilka jajek.
Jak barwić jajka?
Do średniego garnka wrzuć skórki cebuli, zalej je wodą – powinna wypełnić ¾ naczynia. Gotuj wszystko pod przykryciem przez 25 minut na niezbyt dużym gazie. Zamieszaj całość pod koniec obróbki cieplnej. Ściągnij garnek z ognia i wsyp do mikstury sól. Zanurz w niej jajka i znów gotuj przez 10 minut, tym razem bez pokrywki. Później wyciągnij jajka i połóż na spodku wysłanym ręcznikiem kuchennym. Gdy wyschną i osiągną temperaturę pokojową, możesz je barwić. Przełóż do naczynka 2 barwniki, zalej gorącą wodą na kilka minut. Pisanki farbuj dokładnie, najlepiej w rękawiczkach.
Inny sposób na zafarbowanie jajek. Użyj kurkumy:
Potrzebujesz:
» 1 łyżeczki octu,
» 7-8 łyżeczek kurkumy w proszku,
» 2 szklanek wody,
» 3-4 jajek.
Jak barwić jajka?
Do rondelka wlej 2 szklanki wody. Dodaj do niej ocet i kurkumę, mieszaj. Potem zanurz w mieszance jajka (warto barwić te z jasną skorupką) i gotuj je na średnim gazie przez 8-10 min. Potem wyłącz ogień i trzymaj w wodzie jajka przez kilka godzin. Wyciągnij je i ewentualnie posmaruj odrobiną oliwy z oliwek (będą się ładnie błyszczeć).
Czytaj też: Oklej tym jajko. Obierze się samo w kilka sekund