Mocno zakręcony słoik, którego za nic w świecie nie można otworzyć jest niemałym problemem. W takiej sytuacji możesz posłużyć się kilkoma nieskomplikowanymi metodami, dzięki którym odkręcisz go z łatwością.
Gdy przygotowujemy przetwory na zimę, naturalnym procesem jest pasteryzacja, której zadaniem jest zabicie drobnoustrojów. Podczas niej, wytwarza się podciśnienie, które zasysa zakrętkę. Podciśnienie jest bardzo głębokie, i czasami nie sposób odkręcić słoika samymi dłoniami. W takim przypadku warto wypróbować kilka metod, które sprawią, że nawet najbardziej zassany słoik nie będzie tworzył problemu.
Jak bez problemu odkręcić mocno zakręcony słoik?
Jeśli w domu przebywa ktoś, kto ma znacznie większą siłę, najlepiej oddaj mu słoik do odkręcenia. Gdy i to nie pomoże, weź słoik i otwartą dłonią zwyczajnie stuknij jego dnem – wystarczy kilka uderzeń, a zakrętka powinna się obluzować. Popularnym sposobem jest położenie ściereczki na wieczku. Zwiększy ona tarcie, a dłoń nie będzie się ślizgać, wówczas łatwiej jest chwycić zakrętkę. Gdy ten trik nie pomoże, warto wziąć nóż. Postaw słoik dnem do góry i podważ wieczko płaską stroną noża, w taki sposób, aby powstała przerwa pomiędzy szkłem, a wieczkiem. Poprzez szparę zostanie wciągnięte powietrze, które rozluźni zakrętkę. Innym trikiem jest polewanie (kilkanaście sekund) zakrętki gorącą wodą. Wysoka temperatura wyrówna ciśnienie i sprawi, że zakrętkę będzie można pewniej odkręcić. Można również zagotować wodę w garnku, zamoczyć w niej słoik, uważając, aby się nie poparzyć i odczekać parę minut.
Jeśli ten sposób też nie zadziała, to pozostaje nam wybrać się do sklepu z akcesoriami kuchennymi, w celu znalezienia specjalnych narzędzi, które ułatwiają odkręcanie słoików. Otwieracz do słoików można kupić także w internecie. Nie jest zbyt drogi. Czasami okazuje się bardzo przydatny.