Może się wydawać, że nie ma bardziej wytrzymałego akcesorium kuchennego, niż patelnia. Jednak w przypadku niektórych patelni należy zachować ostrożność, gdyż łatwo je uszkodzić.
Nie ulega wątpliwości, że patelnia to jeden najbardziej przydatnych elementów wyposażenia każdej kuchni. Dlatego należy wiedzieć, jak o nią zadbać.
Nie umieszczaj patelni w wodzie po smażeniu
Jeżeli chcesz, aby patelnia była w dobrej kondycji przez długi czas, nie wkładaj jej do wody bezpośrednio po smażeniu na niej. Natychmiastowa zmiana temperatury kładzie ogromny nacisk na metal, a siły oddziałujące na niego, mogą wręcz odrywać powłokę albo wytwarzać specyficzne odciski.
Najlepiej odstaw patelnię na bok do całkowitego ostudzenia i dopiero wtedy zabierz się za jej mycie. Użyj do tego niezbyt twardej gąbki oraz delikatnego środka czyszczącego. Nie dotyczy to patelni wykonanej ze stali nierdzewnej lub żeliwnej, ponieważ materiały te są odporniejsze na zarysowania.
Patelnia ceramiczna – jak o nią dbać?
Ceramika, w odróżnieniu od innych powłok, nie wytwarza żadnych niebezpiecznych dla zdrowia związków w trakcie podgrzewania. Warto przed pierwszym użyciem posmarować patelnię niewielką ilością oleju, a potem włożyć do szafki i trzymać w ciemnym miejscu. Jeśli chcesz, aby powłoka ochronna utrwaliła się jeszcze bardziej, możesz wprost przed smażeniem ponownie posmarować ją odrobiną tłuszczu.
Po umyciu powierzchni płynem do naczyń bądź innym detergentem, powtórz czynność z olejowaniem. Patelni nie wkładaj do zmywarki, gdyż panuje w niej wysoka temperatura, a środek myjący ma na tyle silne działanie, że może uszkodzić warstwę ceramiczną patelni.
Używaj jedynie łyżki lub szpatułki z miękkiego tworzywa
Twarde szczypce z metalu oraz pozostałe ręczne akcesoria mogą w łatwy sposób uszkodzić nawet masywne pokrycie ceramiczne. Najlepiej wybieraj narzędzia z silikonu, drewna i innych delikatnych tworzyw.