Śledzie przyrządzane na różne sposoby są niezbędnym elementem każdego wigilijnego stołu. Zanim jednak je podamy, należy odpowiednio je przygotować. Poniżej wyjaśniamy, jak należy to zrobić, aby cieszyć się pysznym smakiem.
Największą zaletą śledzi jest fakt, że można je przygotowywać na wiele sposobów – w śmietanie, oleju, pod pierzynką lub po kaszubsku. Zanim zabierzemy się za gotowanie, warto wiedzieć, jak je przyrządzić.
Jeśli kupujemy całe śledzie, należy je wcześniej wymoczyć, a potem wyfiletować. Czas moczenia zależy od ich wielkości. W większości przypadków czas ten waha się od 12 do 18 godzin. W tym czasie dwukrotnie wylewamy wodę i wymieniamy na świeżą.
Jeżeli jednak stawiamy na solone płaty śledziowe, zanim je włożymy do miski należy sprawdzić, jak bardzo są słone. Najczęściej wystarczy trzymać je w wodzie 2-3 godziny i co godzinę wymieniać wodę.
Kupując śledzie w occie, chcąc uzyskać delikatniejszy smak, wcześniej możemy je przepłukać pod wodzą i osuszyć. Jeśli wykorzystujemy śledzie w oleju, wyjmujemy je i suszymy ręcznikiem papierowym.