Zasmażane buraczki to świetny dodatek do obiadu. A czy wiecie czym doprawić buraczki na ciepło? Jakie przyprawy podkręcą ich smak, a jakie stłumią? Dowiecie się tego w naszym materiale.
Buraczki na ciepło stanowią jeden z najbardziej popularnych dodatków obiadowych. Fantastycznie smakują z pieczonymi i duszonymi mięsami, kotletami mielonymi i ziemniakami. Smak tego kultowego dodatku zależy w głównej mierze od jakości buraków. Jeśli mamy do czynienia z soczystymi, aromatycznymi i słodkimi warzywami, dodatek przypraw nie będzie, aż tak wielki. Gdy natomiast buraki nie są pełne smaku, trzeba podbić go dodatkami.
Doprawianie buraczków na ciepło – co sprawdzi się najlepiej?
Buraczki ponadprzeciętnych walorów smakowych nabiorą dzięki dodatkowi masła, na którym będą przesmażane. Oprócz masła sprawdzą się także cukier, pieprz, sok z cytryny i sól. Z dodatkiem tej ostatniej należy jednak uważać, aby słoność nie zdominowała całych warzyw.
Jeśli jednak chcemy nadać burakom nieco innego stylu, zamiast cukru dodajmy miód, a sok z cytryny zamieńmy na ocet. Możemy też dopełnić ich smak tymiankiem, majerankiem, bazylią, cząbrem, sosem sojowym, natką pietruszki czy goździkami. Wszystko oczywiście zależy od naszych preferencji.
Buraczki na ciepło – jak je przygotować?
Ugotuj buraki lub upiecz je w skórkach, ostudź. Obierz warzywa i zetrzyj je na tarce. Zrób zasmażkę z masła i mąki. W tym celu rozpuść w rondelku 2-4 łyżeczki tłuszczu i wsyp do niego 1-2 łyżeczki mąki, zamieszaj. Do zasmażki wrzuć starte buraczki. Smaż je, aż będą ciepłe. Warzywa dopraw solą, sokiem z cytryny, pieprzem i cukrem do smaku.