Wiele osób nieodpowiednio przechowuje arbuza. W rezultacie już kolejnego dnia po przekrojeniu staje się suchy i bez wyrazu. Niska temperatura w chłodziarce nie sprzyja arbuzowi, który traci wtedy mnóstwo wody i nie jest już tak apetyczny. Jak zatem przechowywać owoc?
Arbuz składa się przede wszystkim z wody. To właśnie ona ma największy wpływ jego świeżość i orzeźwiają moc. Niestety trzymanie arbuza w chłodziarce prowadzi do jego wysuszenia, przez co produkt już następnego dnia nie wygląda zachęcająco.
Arbuza najlepiej zjeść od razu. Jeżeli kupiliśmy sporą porcję i został nam kawałek, zostawmy go na stole w kuchni, ale pamiętajmy, aby spożyć go jeszcze w tym samym dniu. Jeśli jednak nie damy już rady, możemy przyrządzić z niego kilka smakołyków.
Przechowywanie arbuza
Owoc w całości powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej – w takich warunkach zachowa świeżość nawet do trzech miesięcy. Po przekrojeniu nie należy chować go do lodówki, bo już po paru godzinach zostanie pozbawiony pewnej części wody, a także smaku i ładnego koloru.
Niektórzy zawijają owoc w folię spożywczą, a potem umieszczają go w lodówce, lecz nie przynosi to praktycznie żadnych korzyści – produkt nie smakuje tak, jak przedtem, również traci swoją barwę i smak. Folia jest w stanie zatrzymać wyłącznie wodę.
Co zrobić z niedojedzonym kawałkiem arbuza?
Zamiast składować resztki arbuza w lodówce, można przygotować z niego pyszną lemoniadę. Po zblendowaniu miąższu otrzymamy gęsty mus, który następnie przelewamy do pojemniczków na lód – arbuzowe kostki możemy wrzucać do wody podczas upałów. Mus arbuzowy może być też bazą koktajlu – warto wzbogacić go o miętę i truskawki. Uzyskamy w ten sposób smakowity i orzeźwiający napój. Z dodatkiem arbuzowej bazy stworzymy także fenomenalny sernik na zimno. Arbuz wzbogaci też smak sałatek.