REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJak odpowiednio upiec buraki w piekarniku? To bardzo proste

Jak odpowiednio upiec buraki w piekarniku? To bardzo proste

Pixabay.com

Buraki często gotujemy w wodzie, ale z powodzeniem możemy je również upiec w piekarniku. Taki sposób przygotowania sprawia, że zachowują one swój smak i witaminy. Poniżej wyjaśniamy, jak to zrobić, aby wyszły jak najlepiej.

REKLAMA

Pieczenie buraków najlepiej wykonywać w naczyniu żaroodpornym, ale można również użyć folii aluminiowej. Pierwsza metoda jest jednak szybsza, a do tego warzywa bez folii są znacznie zdrowsze.

Buraki dokładnie myjemy i suszymy, a jednocześnie ich nie obieramy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy pokrywką. Małe sztuki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez godzinę, a duże nawet do dwóch godzin.

Warto pamiętać, że najlepszy efekt uzyskamy wówczas, gdy ustawimy grzałkę góra-dół. Po upieczeniu buraków możemy sprawdzić widelcem, czy bez problemu jesteśmy w stanie wbić się w ich wnętrze.

REKLAMA

Upieczone buraki pozostawiamy jeszcze do ostygnięcia, a obieramy je w chwili, gdy będą jeszcze lekko ciepłe. W takiej sytuacji czynność ta będzie łatwiejsza. Do tego warto założyć jednorazowe rękawiczki, aby nie zabarwić dłoni.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA