Pierogi najczęściej podaje się gotowane. A czy kiedykolwiek jedliście pierogi smażone? Za sprawą takiej obróbki cieplnej nabierają ciekawego smaku, a ich skórka przyjemnie chrupie. Jak smażyć pierogi? To proste, a poniżej znajdziecie najważniejsze zasady.
Jak smażyć pierogi?
Jeśli myślicie, że smażenie zastąpi gotowanie pierogów, nic bardziej mylnego. Smaży się wyłącznie pierogi ugotowane. Po wyjęciu ich z wrzątku umieszczamy je na talerzu i czekamy, aż wystygną. Potem chłodne pierogi, na których nie ma śladów wody, możemy już zacząć smażyć. Najpierw na patelni rozgrzewamy klarowane masło albo olej, a następnie układamy pierogi. Smażymy je na średniej mocy ognia, powinny pięknie się zrumienić z obydwu stron. Jeśli temperatura smażenia będzie zbyt niska, wówczas pierogi zaczną przywierać do patelni i zaczną pękać. Natomiast zbyt wysoka sprawi, że ciasto pierogowe się przypali.
Metoda smażenia na głębokim tłuszczu
Smażenie w głębokim tłuszczu to szybszy sposób obróbki kulinarnej pierogów. Wtedy wszystkie usmażą się równocześnie z każdej strony. Na rozgrzany, głęboki tłuszcz wrzuca się ugotowane i ostudzone pierogi. Podczas przyrządzania można je obrócić, wtedy usmażą się równomiernie. Po usmażeniu, pierogi trzeba koniecznie położyć na talerz wyścielony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.