REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJak postępować z patelnią? Kilka trików, dzięki którym jej nie zniszczymy

Jak postępować z patelnią? Kilka trików, dzięki którym jej nie zniszczymy

Pexels.com

Patelnia w każdej kuchni pełni niepodważalną rolę. Dzięki niej przygotowujemy różnego rodzaju mięsa i inne potrawy. Częste korzystanie może jednak doprowadzić do zarysowań i trudnych do usunięcia zniszczeń.

REKLAMA

Podstawową zasadą odpowiedniego postępowania z patelnią jest nie wkładanie jej do zlewu i zalewania wodą zaraz po smażeniu. Pod wpływem temperatury może dojść nawet do oderwania powłoki czy charakterystycznych odgnieceń.

Zamiast tego najlepiej jest odstawić patelnię do całkowitego ostygnięcia. Dopiero po tym czasie możemy się zabierać za jej czyszczenie. Warto do tego użyć miękkiej gąbki i delikatnego detergentu.

Jeśli chodzi o patelnię ceramiczną, przed użyciem warto jej powłokę wysmarować odrobiną oleju, a następnie zebrać go ręcznikiem papierowym. Jeszcze przed smażeniem można dodać odrobinę tłuszczu, aby zadbać o jakość powłoki.

REKLAMA

Warto również pamiętać, że do mieszania potraw na patelnie nie wolno używać twardych metalowych szczepiec i innych urządzeń z tego materiału. Najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie z przyrządów drewnianych lub silikonowych.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA