Mango to owoc, który dostarcza nam wielu wartościowych składników, przede wszystkim witaminy B, która jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Co więcej, składniki zawarte w mango wspierają także działanie naszej pamięci oraz układu nerwowego. Jak zatem widać, warto włączyć ten smaczny owoc do naszej codziennej diety.
Jak szybko obrać mango?
Wiele osób rezygnuje jednak z jedzenia mango, bowiem są przekonani, że obieranie mango jest dość skomplikowane. Okazuje się jednak, że nic bardziej mylnego. Mango możemy obrać na dwa sposoby, oba z nich są bardzo łatwe i szybkie.
W pierwszym sposobie mango dzielimy na trzy części. Dwie z nich uzyskujemy rozcinając mango powyżej jego pestki. Na koniec zostaje nam środkowa część, z której wykrawamy pestkę i gotowe. Teraz wystarczy obrać mango przy pomocy małego noża i owoc jest gotowy do spożycia.
Niezwykle prosty sposób
W drugim sposobie na początku przekrawamy mango na pół. Następnie wykrawamy pestkę, a każdą z połówek mango przykładamy do brzegu szklanki i delikatnie po nim przeciągamy. Dzięki temu w mgnieniu oka pozbędziemy się skórki. Prawda, że dziecinnie proste?
Dowiedz się również, jak dbać o pomidory.