Czosnek to warzywo, które ma wiele zalet. Jest niesamowicie zdrowy i wnosi do potraw dużo smaku, więc zawsze warto mieć go pod ręką. Aby jednak czosnek mógł spełnić swoją funkcję, powinien być właściwie przechowywany. Sprawdź, w jakich warunkach wytrzyma najdłużej i nie utraci przy tym swoich walorów.
Przechowywanie czosnku – wskazówki
Czosnek należy trzymać w ciemnym i suchym miejscu. Najlepiej umieścić go w papierowej torebce lub pudełku. Dzięki temu wilgoć nie dostanie się do środka, co zabezpieczy produkt przed przedwczesnym kiełkowaniem. Można również wykorzystać drewniany koszyczek. Istnieje jednak pewien wymóg – prześwitujący kontenerek musisz ulokować w szufladzie kuchennego kredensu, aby uchronić czosnek przed działaniem promieni słonecznych. Jeśli masz nadmiar pokrojonego czosnku, możesz posypać go solą i przełożyć do szczelnego słoika. Takie naczynie włóż potem do lodówki – swobodnie zaczeka do następnego gotowania.
Czosnek w oliwie
Mając spore zapasy warzywa i obawy, że się zmarnują, można pozbawić je łupinek i przełożyć do słoika z oliwą. Dzięki temu tłuszcz nabierze charakterystycznego aromatu i będzie świetnym dodatkiem do wielu potraw np. do pizzy czy surówek. W dodatku z sukcesem będzie można na nim podsmażać cebulkę. Jeżeli chcesz, aby oliwa czosnkowa miała jeszcze wyrazistszy smak, dorzuć do niej kilka ziarenek pieprzu albo świeżą papryczkę chilli.