REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJak przechowywać chleb, żeby był dłużej świeży? Jest na to prosty sposób

Jak przechowywać chleb, żeby był dłużej świeży? Jest na to prosty sposób

jak przechowywać chleb

REKLAMA

Często zdarza się, że kupiony w piekarni chleb na drugi dzień nie jest już tak świeży i chrupiący. Wtedy pojawia się pytanie – co zrobić i jak przechowywać chleb, żeby był dłużej świeży? Okazuje się, że jest na to genialny i skuteczny sposób.

Chrupiący, miękki w środku chleb smakuje obłędnie. Świeżo zakupiony, najczęściej pakujemy go w foliowe torby, a następnie chowamy do chlebaka. To błąd, który popełnia prawie każdy – skutkiem jest „gumowaty i suchy” smak chleba. Traci on swoją świeżość i wilgotność w bardzo szybkim tempie.

Kiedyś, nasze babcie miały na to zupełnie inny sposób – owijały pieczywo namoczonymi, lnianymi ściereczkami. To powodowało, że chleb był świeży i pyszny nawet po dobie od jego zakupu. Jednak w obecnych czasach mało kto stosuje ten trik, bo uważa się, że jest czasochłonny. Na szczęście jest na to inny i banalnie prosty sposób – wystarczy, że po zakupie chleba włożysz go od razu do zamrażarki.

Jak przechowywać chleb, żeby był dłużej świeży? Zastosuj ten prosty i skuteczny sposób

Aby jak najdłużej zachować świeżość chleba, wystarczy, że umieścisz go w zamrażarce, a nie w lodówce. Najlepiej też wcześniej poporcjować go na części – np. po 4 kromki. Wtedy należy wyciągać porcje kromek z zamrażarki na godzinę lub dwie przed spożyciem lub jeśli posiadasz opiekacz, to wtedy w szybkim tempie możesz go rozmrozić.

REKLAMA

Ten sposób jest najskuteczniejszy, bo chleb na pewno będzie świeży i chrupiący. W dodatku nie wymaga od nas wkładu dłuższego czasu. Warto więc zastosować go w swojej kuchni, zwłaszcza jeśli chcesz, aby był świeży i smaczny przez długi czas.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA