Często zdarza się, że kupiony w piekarni chleb na drugi dzień nie jest już tak świeży i chrupiący. Wtedy pojawia się pytanie – co zrobić i jak przechowywać chleb, żeby był dłużej świeży? Okazuje się, że jest na to genialny i skuteczny sposób.
Chrupiący, miękki w środku chleb smakuje obłędnie. Świeżo zakupiony, najczęściej pakujemy go w foliowe torby, a następnie chowamy do chlebaka. To błąd, który popełnia prawie każdy – skutkiem jest „gumowaty i suchy” smak chleba. Traci on swoją świeżość i wilgotność w bardzo szybkim tempie.
Kiedyś, nasze babcie miały na to zupełnie inny sposób – owijały pieczywo namoczonymi, lnianymi ściereczkami. To powodowało, że chleb był świeży i pyszny nawet po dobie od jego zakupu. Jednak w obecnych czasach mało kto stosuje ten trik, bo uważa się, że jest czasochłonny. Na szczęście jest na to inny i banalnie prosty sposób – wystarczy, że po zakupie chleba włożysz go od razu do zamrażarki.
Jak przechowywać chleb, żeby był dłużej świeży? Zastosuj ten prosty i skuteczny sposób
Aby jak najdłużej zachować świeżość chleba, wystarczy, że umieścisz go w zamrażarce, a nie w lodówce. Najlepiej też wcześniej poporcjować go na części – np. po 4 kromki. Wtedy należy wyciągać porcje kromek z zamrażarki na godzinę lub dwie przed spożyciem lub jeśli posiadasz opiekacz, to wtedy w szybkim tempie możesz go rozmrozić.
Ten sposób jest najskuteczniejszy, bo chleb na pewno będzie świeży i chrupiący. W dodatku nie wymaga od nas wkładu dłuższego czasu. Warto więc zastosować go w swojej kuchni, zwłaszcza jeśli chcesz, aby był świeży i smaczny przez długi czas.