Zapewne niemal każdemu zdarzyło się choć raz kupić zbyt dużo sałaty i nie wykorzystać sporej jej części. W takiej sytuacji rzecz jasna nie ma potrzeby jej wyrzucania. Wystarczy zastosować kilka trików, aby przez dłuższy czas była świeża i chrupiąca.
Pierwszym krokiem do odpowiedniego zadbania o sałatę jest jej umycie i usunięcie wszelkich uszkodzonych liści. Warto to zrobić również w sytuacji, gdy kupiliśmy warzywa zapakowane w woreczek lub torebkę.
W kolejnym kroku musimy dokładnie wysuszyć sałatę, aby nie było na niej wody. Bardzo ważne na tym etapie jest to, aby nie doprowadzić do zgniatania poszczególnych liści – w zagnieceniach może się ukryć nieco wody.
Poszczególne liście przekładamy do plastikowej torby lub pojemnika wraz z papierowym ręcznikiem. W celu utrzymania odpowiedniej temperatury zapakowaną sałatę warto przechowywać w dolnej szufladzie lodówki.
Ręcznik papierowy ma za zadanie pochłonąć nadmiar wody z liści, dzięki czemu dłużej będa one świeże. Jeżeli zauważymy, że papier jest mocno nasączony, warto zmienić go na nowy.