Sezon na owoce jagodowe zbliża się wielkimi krokami. Niektóre z nich np. truskawki już można znaleźć na straganach. Jak należy je przechowywać, aby zachowały świeżość przez długi czas? Wypróbuj prosty trik.
Do owoców jagodowych zaliczamy: borówki, truskawki, porzeczki, jagody, maliny, poziomki oraz jeżyny. Wszystkie z nich to bogactwo witamin, więc w sezonie warto sięgać po nie jak najczęściej. A jak je przechowywać, aby cieszyły nas jak najdłużej? Istnieje łatwa metoda, którą możesz zastosować. Sprawdź, co trzeba zrobić.
Jak przechowywać owoce jagodowe?
Po zakupie lub zbiorze owoce dokładnie przejrzyj, odrzuć te uszkodzone, nadgniłe czy spleśniałe. Najlepiej pousuwaj również wszelkie listki i ogonki. Potem przyrządź roztwór wody i octu (proporcje 3:1). Mieszankę wlej do dużego garnka, po czym wrzuć do niej owoce. Trzymaj 30 sekund, maksymalnie minutę, a po tym czasie odcedź i przelej wodą. Dzięki temu zneutralizujesz zarodniki grzybów, a także ochronisz owoce przed rozwojem pleśni.
Owoce możesz też umieścić w durszlaku i zanurzyć w miksturze. Korzystając z tej metody, poruszaj delikatnie naczyniem, aby woda dokładnie oblała wszystkie owoce. Później je odcedź, a następnie wysyp na blat wyścielony ręcznikiem papierowym. Poczekaj kilka-kilkanaście minut, aby nieco obeschły. Gdy tak się stanie, przełóż je do pojemnika wyłożonego papierem, zamknij go i włóż do chłodziarki. Tak zabezpieczone owoce mogą przetrwać nawet 2 tygodnie.