REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJak przechowywać żółty ser? Dzięki tym sposobom pozostanie długo świeży

Jak przechowywać żółty ser? Dzięki tym sposobom pozostanie długo świeży

ser
fot. Pixabay

Ser żółty zazwyczaj trafia na kanapki, do zapiekanek czy sosów. A jak należy przechowywać ten produkt? Wybór właściwej półki w chłodziarce i dobre opakowanie potrafią wydłużyć żywotność sera i sprawią, że szybko się nie zepsuje.

REKLAMA

Oszacowano, że w ciągu roku statystyczny Polak spożywa przeciętnie nawet 12 kg sera żółtego. To sporo, więc istotne jest, aby wyrób ten był wciąż świeży i nie zaszkodził zdrowiu. Wystarczy wziąć pod uwagę kilka wskazówek. Podpowiadamy, jak przechowywać żółty ser.

Jak kupować żółty ser i jak go przechowywać?

Aby ser był smaczny, trzeba już w sklepie dokonać odpowiedniego wyboru. Ser krojony w plasterkach można przechowywać w chłodziarce znacznie krócej niż w całości. Ser w plasterkach najlepiej zjeść w ciągu 3-4 dni od zakupu, a ser w kawałku wytrzyma w lodówce nawet 3 tygodnie. Znaczenie ma także rodzaj wybranego produktu. Twarde sery (np. parmezan, cheddar) są o wiele trwalsze niż popularny gouda. Takie wyroby bez problemu można przechowywać w zamkniętym opakowaniu maksymalnie przez 4 miesiące, a po otwarciu trzeba zużyć je w ciągu 6 tygodni.

Przechowywanie żółtego sera w lodówce

Najdogodniejszym miejscem do przechowywania żółtego sera jest bez wątpienia lodówka. Warto wiedzieć, że sera żółtego nie powinno się zamrażać, ponieważ może wtedy pogorszyć się jego smak, zapach, a nawet konsystencja. Ser najlepiej położyć w lodówce na środkowej lub górnej półce, gdzie temperatura wynosi około 5-7°C, a więc jest idealna dla nabiału. Produkt warto trzymać szczelnie zapakowany. Dobrze spisze się plastikowy pojemnik z pokrywką. Warto do takiego pudełeczka wsypać trochę soli lub położyć kostkę cukru. W jakim celu? Otóż w ten sposób zabezpieczymy ser przed dostępem wilgoci i rozwojem pleśni. Nabiał dodatkowo można zawinąć w pergamin albo papier woskowany.

REKLAMA

Po czym rozpoznać, że ser nie nadaje się już do jedzenia?

Gdy wyczujemy w produkcie ostry lub gorzki smak, powinniśmy mieć się na baczności. Także intensywny drożdżowy aromat drożdży wskazuje, że mamy do czynienia z nieświeżym artykułem. Poza tym ser dyskwalifikują również wszelkie oznaki pleśni.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA