Jak przygotować domowy dżem bez cukru? To proste!

domowy dżem

REKLAMA

Od dawna wiadomo, że przetwory owocowe przyrządzone własnoręcznie są najsmaczniejsze. Do domowego dżemu wcale nie musimy dodawać cukru.

Dżem należy do grupy produktów żywnościowych, po które wielu z nas sięga z chęcią. Jednak większość osób, zamiast przygotować dżem w domu, po prostu kupuje w sklepie gotowy słoiczek. Tymczasem dżem własnej roboty jest o wiele zdrowszy.

REKLAMA

Dlaczego dżem ze sklepu nie jest dobrą opcją?

Dżem to jeden z najbardziej popularnych produktów na bazie owoców. Możemy go dodawać do rozmaitych dań i deserów np. naleśników czy kanapek.

Dżem dostępny w sklepach ma często w swoim składzie dużo cukru, który niekiedy jest zastępowany syropem glukozowo-fruktozowym. Oba składniki nie należą do najzdrowszych i mogą sprzyjać rozwojowi otyłości i cukrzycy. W gotowych dżemach znajdziemy także gumę guar. Choć sama w sobie nie jest szkodliwa dla organizmu, to jej nadmiar nie jest wskazany w diecie, ponieważ może wywołać kłopoty gastryczne np. biegunkę. W związku z tym warto wybierać dżemy, które nie mają jej w swoim składzie.

REKLAMA

Domowy dżem bez cukru – jak go przygotować?

Gotowy dżem ze sklepu powinien mieć co najmniej 50% owoców. Ten zrobiony w domu będzie miał ich dużo więcej. Dżem można zrobić w łatwy sposób. Wystarczą jedynie owoce i trochę soli (na 1 kg/1 szczypta). To właśnie sól wydobędzie całą słodycz z owoców.

Surowce (np. truskawki czy jabłka) należy dokładnie przejrzeć – na dżem nie nadają się owoce nadgniłe bądź niedojrzałe (w przeciwnym razie dżem nie będzie tak smaczny). Owoce trzeba umieścić w garnku i dusić na mniejszym gazie przynajmniej 60 minut, nie zapominając o dodaniu soli. Kiedy dżem będzie gotowy, należy go przelać do słoiczków i poddać pasteryzacji.

Podziel się: