Pieprz jest najbardziej popularną z przypraw na całym świecie, wspólnie z solą. Służy on doprawianiu wielu potraw. Zanim jednak kupimy dany produkt, warto dokładnie wiedzieć w jaki sposób sprawdzić jego oryginalność.
Pieprz pełni wiele funkcji, jeśli chodzi o używanie go do przyrządzania potraw. Z jednej strony nadaje on wyrazistości smaku, a z drugiej pozwala uzyskać nieco pikantności i głębi, pozwalającej na uwolnienie wszystkich aromatów.
Sekretem uzyskania powyższych korzyści jest używanie tylko i wyłącznie sprawdzonych produktów. Niekiedy jednak producenci stosują niewłaściwe praktyki, oferując nam nie do końca oryginalny pieprz.
Niekiedy producenci, chcąc zaoszczędzić i zaoferować klientom teoretyczną przyprawę dosypują do ziaren pieprzu pestki papai. Wyglądem niemal niczym się nie różnią, jednak nie mają wszystkich właściwości pikantnej przyprawy.
Aby sprawdzić oryginalność pieprzu, ziarenka przesypujemy do przezroczystej szklanki i zalewamy chłodną wodą. Całość mieszamy i na chwilę odstawiamy. Nasiona, które opadną na dno szklanki są w 100% pieprzem. Pozostałe to pestki papai.