Cebula towarzyszy nam w kuchni przy okazji przyrządzania wielu potraw. Niekiedy jednak po jej obieraniu czy krojeniu zapach pozostaje na dłoniach, którego trudno się potem pozbyć. Jest jednak na to prosty sposób.
Cebula niewątpliwie należy do jednych z najczęściej używanych warzyw w polskiej kuchni. Dodajemy ją do zup, sałatek, dań głównych czy sosów. Poza walorami smakowymi dostarcza również wielu walorów zdrowotnych.
Wiele osób musi się mierzyć z uciążliwym problemem podczas krojenia cebuli. Chodzi oczywiście o łzawienie lub nawet płacz, za co odpowiadają zawarte wewnątrz cebuli mikroelementy.
Podczas krojenia dochodzi również do przechodzenia zapachu cebuli na skórę dłoni. Jest to o tyle uciążliwe, że dość trudno domyć ręce. Na szczęście istnieje jeden prosty trik, aby się tego pozbyć.
Wystarczy ponacierać dłoń metalową łyżką przez 10 sekund pod bieżącą wodą. W tak prosty sposób zapach powinien zniknąć. Opcjonalnie można również wydłużyć czas nacierania łyżką dłoni pod bieżącą wodą.