REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJak wybrać dobrą pierś z kurczaka w sklepie? Ta cecha ją dyskwalifikuje

Jak wybrać dobrą pierś z kurczaka w sklepie? Ta cecha ją dyskwalifikuje

pierś z kurczaka
fot. Pixabay

Po kurczaka zazwyczaj sięgamy wtedy, gdy planujemy przejść na dietę. Mięso to w porównaniu np. z wieprzowiną jest delikatniejsze dla naszego przewodu pokarmowego. Warto jednak zwrócić uwagę na jeden detal, który wskaże nam, jaka ilość białka znajduje się w danej porcji. Ubogie w ten składnik pokarmowy porcje będą miały specyficzne białe prążki.

REKLAMA

Z kurczaka przygotować można wiele smacznych dań. Dzięki nim można w prosty sposób dostarczyć sobie energii i potrzebnych do budowy tkanki mięśniowej białek. Aby jednak stało się to realne, powinniśmy wybrać dobre mięso. Nie każde bowiem odznaczać się będzie należytą zawartością substancji pokarmowych.

Jak wybrać odpowiednią pierś z kurczaka w sklepie?

Wybierając piersi z kurczaka, sięgajmy zawsze po takie, które mają jednakową bladoróżową barwę i jak najmniej białych prążków. Delikatne naloty na mięsie to bowiem znak, że dana porcja zawiera sporo tłuszczu. Na tym nie koniec. Pręgowana pierś z kurczaka może pochodzić od zwierzęcia, które prawdopodobnie dostawało sterydy i antybiotyki. Substancje te mają na celu przyspieszyć wzrost drobiu.

Szybki rozwój kurczaków przyczynia się do występowania dysmorfii mięśni, a w rezultacie do zmniejszonej zawartości białka oraz innych związków odżywczych w mięsie. To właśnie dlatego, w strukturze kurzej piersi widoczne są białe paski tłuszczu. Mimo że mięso z prążkami nam nie zaszkodzi, to także nie wniesie do naszego organizmu zbyt wielu wartości odżywczych. Poza niższymi walorami w tym zakresie taka porcja będzie również twardsza. Będzie także mniej smakowita, ponieważ utrudniona będzie absorpcja przypraw. Nie warto zatem kupować takich produktów.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA