Stosujecie w swojej kuchni lubczyk? Jeśli nie macie pojęcia, co z niego zrobić, do czego go dodać, mamy dla was recepturę na pyszny sos na bazie lubczyku. Ma wyjątkowy smak, jest zdrowy i poprawi smak wielu dań.
Wielu ludzi na słowo lubczyk mówi afrodyzjak. Faktycznie w medycynie ludowej lubczyk stosowano dla podniesienia libido. Z pewnością obecne w nim substancje wpływają na rozszerzanie się naczyń krwionośnych, w efekcie przyprawa dodaje energii i pobudza. Ponadto lubczyk jest lekkostrawny i ma właściwości rozkurczowe.
Liście lubczyku przypominają nieco liście selera, rosną niekiedy w przydomowych ogródkach, a swoją karierę kończą w zupie. Tymczasem przyprawę można dodawać do wielu dań – może być zdrowszym zamiennikiem maggi, gdyż ma podobny do niej smak. My zachęcamy, aby zrobić z niego sos do makaronu czy sałaty.
Sos na bazie lubczyku – przepis
Składniki:
ok. 100 ml oliwy z oliwek
1 pęczek lubczyku
sól
Przygotowanie:
Płuczemy gałązki lubczyku, a potem je osuszamy. Obrywamy listki, grubo je siekamy i przekładamy do wysokiej miseczki. Jeśli łodygi rośliny są dosyć młode i niezbyt zdrewniałe także możemy je pokroić. Do naczynia wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy odrobinę soli. Wszystko miksujemy na gładką masę, a powstały sos przelewany do słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Rada: Jeśli chcesz otrzymać bardziej zawiesisty sos lubczykowy przypominający pesto, zioło zmiksuj wraz z orzechami nerkowca lub nasionami słonecznika.