Sierpień to wyczekiwany czas dla grzybiarzy. O tej porze w lasach zaczyna pojawiać się coraz więcej grzybów. Jeżeli mieliśmy farta i nasze kosze są wypełnione po brzegi wspaniałymi okazami, zastanawiamy się na tym: co z nimi zrobić? Większość osób na pewno wpadnie na pomysł, aby grzyby po prostu ususzyć. Jeśli mamy specjalną suszarkę, sprawa wygląda prościej, a jeśli nie – też możemy sobie jakoś poradzić. Sprawdźcie, jak ususzyć grzyby bez suszarki.
W suszarce do grzybów można błyskawicznie i sprawnie ususzyć nie tylko grzyby, ale również owoce jak np. jabłka czy gruszki. Jeśli przypadkowo podczas marszu po lesie natrafiliście na wysyp podgrzybków czy maślaków, a nie macie w domu suszarki, powinniście poznać inne metody, dzięki którym bez problemu je ususzycie.
Kuchenka mikrofalowa
Suszenie grzybów w mikrofali przebiega łatwo i szybko. Pokrój sztuki i umieść je w kuchence, ustaw najwyższą moc – po upływie 2 minut woda z grzybów powinna odparować. Ten proces ponawiaj, aż grzyby będą zupełnie suche, a jeśli będzie taka konieczność, dosusz je na słońcu albo w piekarniku.
Piekarnik
Suszenie grzybów w piecu może trwać nawet do kilku godzin. Najpierw oczyść wszystkie okazy, umieść je na blaszce dość luźno (nie powinny się dotykać), a następnie rozgrzej piekarnik do temp. 50-60°C (termoobieg) i wstaw do niego grzyby. Susz je przy delikatnie uchylonych drzwiczkach, dzięki czemu odparuje z nich wilgoć.
Piecyk elektryczny lub termowentylator
Ten sposób suszenia grzybów znany był już dziesiątki lat temu. Jeżeli masz stary piecyk elektryczny, z łatwością je wysuszysz. Najpierw pokrój grzyby na małe kawałki, a potem rozmieść na gazecie i umieść piecyk w odległości mniej więcej 30 cm. Pamiętaj, aby co pewien czas przekręcić leśne okazy na drugą stronę, po 2 godzinach powinny być suche.
Nad kuchenką
To metoda, z której korzystały nasze babcie, grzyby wystarczy nawlec na sznurek, a potem zawiesić nad starym piecem albo kuchenką gazową.