Nie każdy wie, jak zamrozić pomidory, aby po wyjęciu z zamrażalki nie utraciły smaku, zapachu i pożądanej konsystencji. Dziś zdradzimy wam genialny patent gospodyń. Polega on na zamrożeniu warzyw w takiej postaci, w jakiej będą potem używane.
Mrożenie pozwala zachować niemal wszystkie walory odżywcze oraz smak owoców i warzyw. Pomidory można zamrozić zarówno w całości, jak i pokrojone czy zblendowane. Wszystko zależy od naszych preferencji.
Jak zamrozić pomidory? Krótki poradnik
Jeśli chcesz zamrozić pomidory w całości, sięgnij po mniejsze sztuki. Świetnie sprawdzą się np. pomidorki cherry albo śliwkowe. Zanim schowasz je w zamrażarce, najpierw starannie je umyj, a następnie osusz. Warzywa ułóż na desce, tak aby się wzajemnie nie dotykały, a potem wstaw do zamrażalnika na całą dobę. Po tym czasie wszystkie sztuki zapakuj w woreczki i znów zamroź. Pomidory możesz też pokroić na plasterki. Jest to jednak proces bardziej czasochłonny, ponieważ wymaga krojenia.
Jak zamrozić pomidory w innej formie?
Jeśli pomidory chcesz wykorzystać jako dodatek do sosów czy potraw, najpierw pozbaw je skórki. Do garnka wlej wodę, a gdy zacznie wrzeć, umieszczaj w niej pomidory na kilka minut. Potem wkładaj je do miski z zimną wodą. Ten zabieg sprawi, że oderwiesz skórkę bez problemu. Gdy warzywa przestygną, zblenduj je albo pokrój w kostkę. Rozdrobnione pomidory przełóż potem do pojemniczków lub woreczków strunowych. Niepowtarzalny smak warzywa zachowają także wtedy, gdy je ususzysz. Co więcej, pomidory możesz nawet ukisić.