Poznajcie przepis na puszysty i wyjątkowo smaczny biszkopt bez jajek. Aby taki uzyskać, wystarczy zastosować 1 prosty patent, który polega na użyciu aquafaby, czyli zalewy z ciecierzycy. Biszkopt będzie równie pyszny. Prawdopodobnie nikt nie zorientuje się, z jakich składników zrobiliście ciasto.
Receptura na biszkopt bez jajek przyda się szczególnie wtedy, gdy skończyły wam się jajka, nie możecie albo po prostu nie chcecie ich jeść. Jeżeli jesteście w takiej sytuacji, sprawdźcie, czy nie macie w spiżarni cieciorki w słoiku lub puszce. Jeśli tak, to świetnie! Zalewa ma podobne właściwości do białka. Po odcedzeniu nasiona możecie użyć np. do sałatki.
W aquafabie można wyczuć smak ciecierzycy, ale gdy przygotujemy na jej bazie biszkopt, jego moc zmaleje. Biorąc pod uwagę fakt, że ciasto wzbogacimy np. o odrobinę cukru wanilinowego, a tort przełożymy odmiennymi kremami, smak ten zostanie niemalże całkowicie zredukowany.
Jak przygotować biszkopt bez jajek?
Składniki:
1 czubata szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki schłodzonej zalewy z puszki ciecierzycy albo wody po gotowaniu ciecierzycy
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru drobnego
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Do schłodzonej aquafaby dolewamy sok z cytryny i ubijamy składniki na sztywną pianę. Miksujemy dalej, zaczynamy dodawać powoli cukier. Ucieramy do chwili, aż otrzymamy sztywną pianę, a cukier się roztopi. Wówczas dolewamy stopniowo olej, miksujemy masę na niewielkich obrotach. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą bezpośrednio do piany, lekko mieszamy za pomocą łyżki. Powstałą masę przelewamy do tortownicy wyścielonej pergaminem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut.