Jabłka bez wątpienia są jednymi z najsmaczniejszych owoców sezonowych. Niektórzy decydują się na ich magazynowanie na zimę, aby zawsze mieć je pod ręką. Są sposoby na to, aby przedłużyć ich przydatność do spożycia.
Jabłka są na tyle delikatnymi owocami, że sposób ich przechowywania jest niezwykle istotny. Kluczowe w tym przypadku są temperatura, poziom wilgotności i wentylacja powietrza.
Podczas kupowania jabłek warto się skupić na nieobitych i lekko niedojrzałych, a po przyniesieniu do domu należy wyjąć je z folii. Potem warto przełożyć jabłka do drewnianej skrzynki i ustawić je w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, jak piwnica.
Odpowiedni poziom wilgotności w piwnicy sprawia, że jabłka nie zgniją i się nie skurczą. Najlepsze warunki do przechowywania tych owoców to zakres od zera do 4 stopni.
Warto stosować się do tych wskazówek, aby uniknąć przykrej niespodzianki w chwili, gdy najdzie nas ochota na jabłka. Jako że jesienią i zimą są one szczególnie chętnie zajadane, warto o to zadbać.