Pizza w domowym wykonaniu jest ciekawą alternatywą dla osób, które nie chcą zamawiać jej z pizzerii. Aby jednak odpowiednio smakowała i zachwycała domowników, warto wiedzieć, jaki rodzaj sera jest w jej przypadku najlepszy.
Pizza przygotowana w domowych warunkach jest niezwykle interesującą propozycją zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Jednym z jej kluczowych składników jest ser. Jak wybrać odpowiedni, aby wypiek smakował możliwie jak najlepiej?
Ser feta – mało kto przygotowuje pizzę z dodatkiem tego sera. Trzeba jednak przyznać, że wypiek z jej dodatkiem jest bardzo smaczny. Świetnie komponuje się zwłaszcza wtedy, gdy na pizzy znajdują się warzywa.
Ser pleśniowy – również rzadko stosowany w przypadku domowych wypieków, jednak warto spróbować jego smak. Często jest on jednym z czterech serów, jakie pojawiają się w tym wariancie pizzy.
Ser mozzarella – we Włoszech jest to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj sera, jaki znajdziemy na pizzy. W trakcie pieczenia łatwo się roztapia i dokładnie rozciąga się na całą powierzchnię pizzy. Idealnie komponuje się z szynką parmeńską i bazylią.
Żółty ser – najpopularniejszy składnik w polskiej wersji domowej pizzy. Najlepiej sprawdza się gouda lub cheddar, które po odpowiednim upieczeniu smakowicie i efektownie ciągną się wraz z kawałkiem pizzy.