Różnorodność ciast, jakie przyrządzane są w polskich domach jest bardzo duża. Samo przyrządzanie wypieków może przysporzyć jednak sporych problemów. Od tego, czy sobie z nimi poradzimy w dużym stopniu zależy finalny efekt.
Jednym z głównych błędów podczas pieczenia jest brak odmierzania dodawanych składników. Dodanie mąki ,,na oko” może doprowadzić do tego, że proporcje suchych produktów do mokrych mogą być mocno zaburzone.
Częstym błędem są również nieodpowiednie temperatury produktów. Każdy ze składników powinien mieć stałą temperaturę, chyba że w przepisie wyraźnie jest wskazane inaczej.
Nierzadko zdarza się również, że pomijamy niektóre kroki wskazane przez autorów przepisów. Jeśli zatem widzimy, że należy przesiać mąkę przez sitko, warto to zrobić i nie pomijać.
W przypadku ciast, problemem niekiedy jest zbyt intensywne lub lekkie wyrabianie ciasta. W pierwszym przypadku może dojść do uzyskania przez gluten zbyt dużej siły, zaś w drugim ciasto może być zbyt rzadkie.