Badania wskazują, że spożywane dużej ilości jabłek może w nie musi korelować z mniejszą liczbą wizyt u lekarza, aczkolwiek dodanie tych owoców do swojej diety może wesprzeć zdrowie.
Jabłka są pełne witamin, niezbędnych substancji odżywczych i mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Zawierają też przeciwutleniacze, zwłaszcza witaminę C, która chroni przed chorobami i redukuje szkodliwe reaktywne formy tlenu (ROS). Jabłka to także doskonałe źródło innych przeciwutleniaczy – epikatechiny, kwercetyny i kwasu kawowego.
Wsparcie dla serca
W analizach odnotowano, że jedzenie większej ilości jabłek może obniżyć ryzyko rozwoju chorób serca. Poza tym, owoce te mogą wykazywać inne korzyści zdrowotne mogące odstraszyć specjalistę. Z uwagi na obecność sporej ilości błonnika, jabłka wspomagają utratę masy ciała. Dają dłuższe uczucie sytości i są niskokaloryczne.
Poprawa stanu kości
Zdaniem ekspertów, spożywanie znacznej ilości jabłek może przyczynić się do zwiększenia gęstości mineralnej kości, a także obniżyć ryzyko osteoporozy. Dowiedziono w testach, że duże spożycie jabłek może też zmniejszyć ryzyko cukrzycy i astmy. Prawdopodobnie owoce te obniżają ryzyko powstawania niektórych typów nowotworów. Chodzi głównie o raka płuc, żołądka, przełyku, okrężnicy, jamy ustnej oraz jelita grubego.
Przypuszczalne wady
Codzienne spożywanie jabłka nie powinno zaszkodzić zdrowiu, ale nadmierne ich jedzenie może wywołać niepożądane skutki uboczne. Gwałtowne zwiększenie spożycia błonnika w niedługim czasie może wywołać problemy żołądkowo-jeltowe, takie jak: ból brzucha, wzdęcia i gazy. Jabłka podobnie jak pozostałe owoce, w każdej porcji zawierają cukry. Choć nie jest to istotnym problemem dla większości osób, to niektórym ludziom, którzy są na diecie ketogenicznej bądź niskowęglowodanowej może to sprawiać problem.
Mało prawdopodobne, aby regularne jedzenie jabłka niekorzystnie wpływało na zdrowie człowieka. Chociaż codzienne jedzenie nadmiernych ilości tych owoców może prowadzić do kłopotów trawiennych.