Podczas smażenia całkiem często może dojść do sytuacji, że jedzenie zacznie przywierać nam do patelni. Okazuje się, że jest kilka trików, dzięki którym w mgnieniu oka pozbędziemy się tego problemu.
Wśród wielu dostępnych na rynku patelni, wiele z nich reklamowanych jest jako idealne, do których jedzenie nie ma prawa się ,,przykleić”. Rzeczywistość często jednak jest inna i tak naprawdę każdy rodzaj jedzenia może zacząć przywierać do dolnej powłoki.
Jak zaleca Radio Zet, jednym ze sposobów na uniknięcie tego problemu jest zaopatrzenie się w specjalny papier do smażenia potraw. Wystarczy rozłożyć go na patelni i dopiero na nim ułożyć jedzenie. W ten sposób nie będzie ono miało styczności z metalową powłoką i nie będzie przywierać.
Innym dobrym sposobem jest dodanie do smażonej potrawy oleju ryżowego. Dzięki wysokiej temperaturze wrzenia ciepło rozchodzi się równomiernie po całej patelni, co zapobiega przywieraniu.