Jesienne ciasto wiewiórka – przepis. Rewelacyjne w smaku!

ciasto wiewiórka
fot. screen Youtube / Kulinarne przygody

Wiewiórka to obłędne w smaku czekoladowe ciasto wypełnione pysznymi bakaliami. Dzięki dodatkowi jabłek ma fantastyczną konsystencję. Ponadto owoce zapewniają mu wilgotność, a cały wypiek wprost rozpływa się w ustach. Wiewiórka to ciasto w iście jesiennym stylu, które zrobisz w bardzo prosty sposób.

REKLAMA

Jeśli szukasz przejrzystej i sprawdzonej receptury na coś słodkiego i smacznego, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jego wykonanie jest dziecinnie proste, a potrzebne produkty kupisz w każdym sklepie spożywczym. Wypiek możesz przygotować w prostokątnej formie o wymiarach 20 cm x 30 cm albo w tortownicy o średnicy 24 cm. Wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia.

Przepis na jesienne ciasto Wiewiórka

Składniki:
125 g jogurtu naturalnego
6 małych jaj
20 g ciemnego kakao
130 g cukru
100 g orzechów włoskich bądź laskowych bez skórki
50 g gorzkiej czekolady, najlepiej o wysokiej zawartości kakao
125 ml oleju
80 g rodzynek sułtańskich lub posiekanych suszonych fig
320 g mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
400 g kwaśnych jabłek np. szarej renety
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

REKLAMA

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temp. 175°C. Do dużego naczynia przesiej sypkie składniki: kakao, sodę oczyszczoną, mąkę, sól i proszek do pieczenia.

W oddzielnym naczyniu połącz rodzynki z pokrojoną czekoladą i rozdrobnionymi orzechami. Dorzuć jabłka – wcześniej je obierz i pokrój w małą kostkę, odstaw na bok. Do misy miksera wbij jaja i wsyp cukier, dokładnie ubijaj oba składniki, aż otrzymasz puszystą masę, a cukier całkowicie się rozpuści. W tym momencie dodaj olej i jogurt, przez krótki czas wszystko razem miksuj – jak tylko produkty się połączą, zakończ czynność. Dodaj owoce z bakaliami, a także mąkę z dodatkami, mieszaj wszystko szpatułką, a następnie przenieś masę do formy.

REKLAMA

Ciasto piecz przez ok. 40 minut. Zanim wyciągniesz je z piekarnika, zrób test patyczka. Zanurz go w wypieku i wyjmij – jeśli będzie suchy – specjał jest gotowy. Podawaj go po wystudzeniu, wierzch możesz dodatkowo ozdobić lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

Podziel się: