Wcale nie jest łatwo wybrać świeżą i zdrową rybę nad morzem. Z licznie dostępnych w każdej smażalni ryb, przede wszystkim warto postawić na dorsza!
Ryby są chudym, zdrowym źródłem białka – a tłuste gatunki, takie jak łosoś, tuńczyk i sardynki – dostarczają zdrowych dla serca i mózgu tłuszczów omega-3. Powinno się je jeść dwa razy w tygodniu.
Redakcja radia zet przygotowała listę ryb, na które warto zdecydować się, bo są najzdrowsze. Pod uwagę zostały wzięte cenne składniki odżywcze, oraz czy dane gatunki są odpowiednio hodowane i łowione. Na pierwszym miejscu znalazł się dorsz. Jest zdrowy i świeży, za sprawą tego że często wybierany przez turystów. Warto również zamówić łososia, pstrąga tęczowego, tuńczyka białego i ostrygi.
Nie wszystkie wskazane w liście ryby pływają w Morzu Bałtyckim, dlatego też nie wszystkie kupisz w smażalni ryb. W każdej jednak znajdziesz pysznego dorsza!