Jogurtowe ciasto z truskawkami to wypiek idealny na deszczowe dni i nie tylko. To błyskawiczny i prosty przepis, który zawsze zachwyca smakiem. Przepis.
To ciasto składa się z miękkiego, jogurtowego biszkoptu oraz truskawek. Aby nie wyszedł zakalec po wyjęciu z piekarnika, warto przestrzegać kilku złotych zasad.
Jogurtowe ciasto z truskawkami. Pamiętaj o tych zasadach, a wyjdzie idealne
Pierwszą i ważną zasadą jest wyciągniecie zimnych składników z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Drugą zasadą jest bardzo krótkie mieszanie masy – tylko do połączenia się składników, mogą być lekkie grudki. Jest to bardzo istotne, w przeciwnym razie ciasto jogurtowe może okazać się zakalcem.
Składniki:
» 160 g cukru
» 350 g mąki pszennej
» 3 jajka
» 3 łyżeczki proszku do pieczenia
» 330 g jogurtu naturalnego
» 50 ml oleju
» 500 g truskawek
Przygotowanie:
Wbij jajka do miski i dodaj cukier, następnie ubijaj je mikserem na wysokich obrotach. Gdy masa będzie miała konsystencję puchu, wyłącz mikser i dodaj od razu wszystkie pozostałe składniki oprócz truskawek. Mieszaj szpatułką tylko do połączenia się składników.
Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta poukładaj truskawki. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu poczekaj, aż ciasto lekko przestygnie i gotowe! Smacznego!