Ciasto bez pieczenia jest znakomitą alternatywą dla osób, które nie przepadają za długim procesem pieczenia. Poniższy przepis jest jednym z tych, które zapewnią smaczny deser w prosty sposób.
Składniki:
1 litr mleka
3 pełne łyżki mąki pszennej
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
2 żółtka
ok. 600 g kakaowych herbatników „petit beurre”
200 g masła
1 słoiczek dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych
kakao
Sposób przygotowania:
1,5 szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną, kakao, cukrem, żółtkami i opcjonalnie likierkami. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy mieszankę mleka, mąki i żółtek, energicznie mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, przelać do czystej miski i ostudzić. Miękkie masło ubijamy przez 3 minuty i stopniowo dodajemy budyń, ciągle ubijając.
Formę o wymiarach 20×30 cm smarujemy masłem i wykładamy papier do pieczenia. Warstwami układamy herbatniki i krem budyniowy (wyjdzie ich około 4-5, a drugą ma stanowić dżem zamiast kremu). Ciasto prószymy kakao i wstawiamy do lodówki na całą noc.