Kiedy jest sezon, robię ciasto z arbuzem. Wszyscy są nim zachwyceni

ciasto arbuzowe bez pieczenia
fot. screen Youtube / Evas Backparty

Letnie popołudnia warto uatrakcyjnić, na przykład serwując lody w pucharkach, zimną lemoniadę czy to arbuzowe ciasto bez pieczenia. To normalne, że w gorące dni szukamy ochłodzenia. Owoce świetnie gaszą pragnienie, a szczególnie arbuz. Wtedy też mamy ochotę na coś lekkiego, zimnego i smakowitego, co nas ukoi. Na ratunek przybywa arbuzowy deser – jest latem niezastąpiony.

REKLAMA

Ciasto z arbuzem to wakacyjny umilacz

Idealna propozycja na deser i jednocześnie porządne orzeźwienie. Ciasto arbuzowe bez pieczenia nie jest trudne do zrobienia, o czym za chwilę sam się przekonasz. To tylko 3 proste warstwy, z których środkowa i górna potrzebują twojej pomocy. Spodu deseru nie musisz przyrządzać. Składa się z gotowych ciasteczek: biszkoptów lub herbatników. Śmietankowy krem musisz zrobić od podstaw, podobnie jak arbuzową galaretkę. Wygląd i smak tego ciasta to bajka.

Przepis na ciasto z arbuzem – prosty przepis

Lista składników:
biszkopty (lub herbatniki) na spód deseru,
2 galaretki arbuzowe,
połówka małego arbuza,
250 g serka mascarpone,
500 ml śmietany kremówki,
3 łyżeczki żelatyny,
ok. 1/4 szklanki wody,
3 łyżki cukru pudru (lub więcej).

Wykonanie:
Kwadratową formę (24×24 cm) wykładamy pergaminem i umieszczamy na dnie ciasteczka.

REKLAMA

Z arbuza wyjmujemy pestki i kroimy go w kostkę. Wyjmujemy z lodówki kremówkę i ubijamy ją z cukrem pudrem. W międzyczasie łączymy ją sukcesywnie z mascarpone na aksamitny i spójny krem.

Żelatynę roztapiamy w gorącej wodzie i studzimy. Gdy lekko zastygnie, przekładamy do niej 2-3 łyżki kremu (hartujemy), a potem błyskawicznie mieszamy.

Dodajemy do całości zahartowaną żelatynę, mieszamy. Rozprowadzamy krem na ciasteczkowym spodzie. Deser wkładamy do chłodziarki, aby lepiej zastygł.

REKLAMA

Galaretki arbuzowe przyrządzany wg wskazówek na paczce, roztapiając je w wodzie (3 szklanki). Jak tylko galaretka się wystudzi i będzie delikatnie zastygać, zalewamy nią cząstki owocu umieszczone na kremie, znów chłodzimy ciasto.

To arbuzowe ciasto orzeźwia i smakuje wybitnie. Sympatycy słodyczy będą nim zachwyceni. Nie trzeba długo czekać, aż dojdzie w piekarniku. Po schłodzeniu w lodówce jest gotowe do spożycia.

 

Przejdź na stronę główną