Ciasta biszkoptowe są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Inne wypieki, np. drożdżowe wymagają naszej większej uwagi. Dziś masz możliwość przygotowania naprawdę pysznego deseru. Wyczarujesz go z kilku tanich produktów, które zawsze są na wyciągnięcie ręki. Kluczowe są w nim galaretki. Dzięki nim ciacho wygląda tak spektakularnie, a pokrojone na kawałki prezentuje się jeszcze lepiej. Jest kolorowe, a w smaku wyborne. Poznaj przepis na ciasto Waciak.
Ciasto Waciak przykuwa wzrok i rozczula podniebienie
Pewne zastanawiasz się, dlaczego ciasto nosi nazwę Waciak? Autor przepisu być może sugerował się lekką strukturą masy i biszkoptu, który przyrządzono na samych białkach. Świeżości i miłego akcentu nadają deserowi tęczowe galaretki wkomponowane w biały krem. Galaretki w wielu różnych smakach to jeszcze większa radość dla zmysłów.
Przepis na ciasto Waciak
Składniki:
3 opak. galaretki w różnych smakach
180 g cukru
200 ml białka jajek
220 g mąki pszennej
120 g cukru pudru
600 g śmietany 18%
odrobina soli
4 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Przygotuj galaretki w oddzielnych miseczkach wg wskazówek producenta. Gdy ostygną, umieść je w chłodziarce, aby szybciej zastygły.
Białka lekko osól i ubijaj na sztywno. Pomału, nieustannie ubijając, dodawaj cukier – powinieneś otrzymać aksamitną, sztywną pianę. Wsyp do niej przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszaj produkty łyżką. Masę wylej do głębszej formy, w której zamierzasz tworzyć cały deser. Wcześniej wyściel ją pergaminem. Biszkopt piecz przez 20-25 minut w temp. 180°C. Potem wyciągnij go na stół i delikatnie ostudź. Wyjmij z formy i przedziel równolegle na 2 blaty.
Do szklanki wsyp żelatynę i zalej 80 ml gorącej wody (do ok. ⅓ wysokości). Mieszanka powinna trochę wystygnąć.
W naczyniu miksuj śmietanę z dodatkiem cukru pudru, a potem łącz z chłodną żelatyną i mieszaj. Twarde galaretki tnij za pomocą noża równolegle i na krzyż. Podważ je dłonią lub jakimś kuchennym narzędziem i wrzuć kostki do kremu. Ostrożnie wymieszaj. Wszystko rozprowadź na blacie ciasta w formie, ewentualnie wyrównaj. Połóż drugą część biszkoptu i posyp wierzch cukrem pudrem. Włóż deser do chłodziarki, by lepiej stwardniał.