Wśród wszystkich tradycyjnych polskich zup, szczawiowa niewątpliwie zajmuje czołowe miejsca wśród najbardziej ulubionych. Okazuje się, że ugotowanie tej potrawy wcale nie musi zajmować dużo czasu.
Pomimo takich kultowych zup, jak rosół czy pomidorowa, wiele osób wręcz ubóstwia szczawiową. Niekiedy problematyczne może okazać się jej przygotowanie, ale na szczęście istnieje sposób, dzięki któremu przygotujemy ją w około kwadrans.
Składniki:
400 g przecieru ze szczawiu
1 l bulionu
ząbek czosnku
15 ml oliwy
60 ml śmietany 18%
15 ml mąki
4 jajka
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Rozpoczynamy od ugotowania jajek na twardo (ok. 7-8 minut). W międzyczasie do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę i ją podgrzewamy, po czym podsmażamy czosnek. Po 30 sekundach dodajemy bulion, który następnie wzbogacamy o przecier ze szczawiu.
Taką miksturę doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień. Śmietanę następnie mieszamy z mąką i odrobiną zupy i wlewamy do garnka. Po podgotowaniu zupa jest gotowa. Wystarczy ją jedynie doprawić wedle uznania.