REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaKluski leniwe według przepisu Mateusza Gesslera. Rozpływają się w ustach!

Kluski leniwe według przepisu Mateusza Gesslera. Rozpływają się w ustach!

Kluski leniwe
Fot. Pixabay.com

Kluski leniwe niewątpliwie są jedną z najbardziej popularnych, a jednocześnie najbardziej tradycyjnych polskich potraw, przy czym ich przygotowanie jest bardzo łatwe. Propozycja Mateusza Gesslera dodaje jej niesamowitego aromatu i ciekawości.

REKLAMA

Jako że podstawą klusek leniwych jest twaróg, często są podawane w słodkiej wersji. Swoją propozycją Mateusz Gessler pokazał, że pomimo tradycyjności, potrawa ta może być niesłychanie ciekawa i pyszna!

Kluski leniwe – przepis Mateusza Gesslera

Składniki:

700 g twarogu
3 łyżki masła
5 jajek (oddzielone żółtka od białek)
220 g mąki
sól
miód do polania
odrobina cukru
bułka tarta

REKLAMA

Sposób przygotowania:

Masło z dodatkiem żółtek ucieramy na puszystą masę i cały czas mieszając dodajemy twaróg. Z białek następnie ubijamy sztywną pianę, po czym wraz z mąką dodajemy ją do utartego sera. Całą masę mieszamy i wykładamy na stolnicę obsypaną mąką.

Z masy formujemy wałek o średnicy ok. 3 cm i spłaszczamy nożem, po czym kroimy ukośne kluski o szerokości 2 cm. Gotowe kluski gotujemy w osolonej wodzie do uzyskania odpowiedniego poziomu miękkości. Po ich wyjęciu polewamy je stopionym masłem, miodem lub posypujemy cukrem czy cynamonem.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA