Z kaszy manny możemy przyrządzać różne dania, a bardzo popularnym i lubianym smakołykiem są kluski, które świetnie pasują do rosołu. Poniżej znajduje się prosta receptura, dzięki której wyczarujesz wspaniały dodatek do ulubionej zupy.
Kluski z kaszy są lekkostrawne i niskokaloryczne. Mają delikatny smak i pożądaną konsystencję. Jeżeli znudził Ci się zwykły makaron, kluski z kaszy manny będą świetną alternatywą.
Kluski z kaszy manny do rosołu
Tradycyjną kaszę manną serwuje się z syropem owocowym, jako postać słodkiego kleiku. Tymczasem zamiast tego, można przygotować apetyczne wyśmienite kluseczki, które dobrze pasują do tradycyjnego rosołu.
Oprócz rosołu kluski z kaszy możemy podać również do innej ulubionej zupy. Przeróżne jarzynowe zupy nabiorą całkiem nowej jakości, jeżeli dodamy do nich trochę delikatnych i aksamitnych klusek. Taką potrawę z kaszy manny da się zrobić w kilka minut.
Przepis na kluski z kaszy manny
Składniki:
2 jajka
szklanka kaszy manny
sól
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Do miski wbij 2 jajka, dodaj masło i ucieraj składniki za pomocą rózgi lub miksera. Kiedy masa zwiększy objętość, nieustannie ją mieszaj i powoli wlewaj jogurt. Połączoną masę dopraw solą, a następnie wsyp suchą kaszę manną i dobrze ją wymieszaj. W większym garnku z wrzącą wodą umieszczaj małe porcje ciasta za pomocą łyżki. Gotuj kluski około 4-5 minut od czasu, aż wypłyną na wierzch. Potem wyłóż je na talerz i zalej rosołem. Smacznego.