Koncentrat pomidorowy ma pleśń? Zazwyczaj ten kupiony w słoiczkach psuje się szybko po otworzeniu i pozostawieniu go w lodówce na jakiś czas. Okazuje się, że jest na to rewelacyjny sposób! Sprawdź i wypróbuj!
Najczęściej kupujemy go, by zrobić z niego zupę pomidorową, sosy i pyszne spaghetti. Często nie zużywamy go w całości i część zostaje w słoiku. Jednak po kilku dniach w lodówce, gdy mamy zamiar go zużyć widzimy pleśń i trzeba go wyrzucić.
Wtedy zastanawiamy się jak przedłużyć jego świeżość? Istnieje pewien niezawodny trik, który sprawi, że twój koncentrat nie zepsuje się już tak szybko, dlatego sprawdź i wypróbuj!
Koncentrat pomidorowy ma pleśń? Zastosuj ten trik
Ten sposób stosowały kiedyś nasze babcie, więc jest on niezwykle skuteczny. Dzięki temu koncentrat pomidorowy będzie dłużej świeży i nie pojawi się na jego wierzchu pleśń. Co trzeba zrobić?
Żeby koncentrat pomidorowy po otworzeniu uchronić przed zepsuciem i pleśnią wystarczy posypać jego wierzch drobną solą, następnie wlać niedużą ilość oleju albo roztopione i ostudzone masło.
Ten trik jest niezawodny, dlatego każdy musi go poznać, a już nigdy nie wyrzuci połowy słoika koncentratu pomidorowego!