Kotlet Belweder to przepyszna alternatywa dla klasycznych schabowych. Podane z ziemniakami i surówką z pora, kapusty i marchwi to prawdziwy raj dla podniebienia. Poznaj przepis.
Kotlety po belwedersku przygotowywane są z karkówki. Wcześniej należy wymoczyć rozbite mięso w mleku z dodatkiem czosnku, pieprzu i soli co najmniej godzinę w lodówce. Smak jest obłędny, a dodatek ziemniaków i surówki z pora, kapusty i marchewki tworzy niesamowite doznania smakowe. Przepis.
Kotlet Belweder – przepis
Składniki (4 porcje):
» 700 g karkówki wieprzowej
» 3 duże jajka
» mąka pszenna
» bułka tarta
» sól, pieprz do smaku
» olej do smażenia
Przygotowanie:
Karkówkę dokładnie umyj pod wodą, następnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój mięso w plastry o grubości 1 cm. Plastry karkówki rozbij tłuczkiem na cieniutkie plastry, a potem zamarynuj co najmniej godzinę w mleku, czosnku, soli i pieprzu.
Przygotuj 3 miseczki – w jednej mąka, w drugiej rozmieszane jajka, a w trzeciej bułka tarta. Każdy plaster obtaczaj najpierw w mące, a potem w jajku i na końcu w bułce tartej. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy kotlety z ziemniakami i surówką z pora, marchwi i kapusty.