Jeśli masz już dość zwykłych schabowych i szukasz pomysłu na ciekawy obiad postaw kotlet szwajcarski, czyli cordon bleu. To świetne urozmaicenie klasycznego obiadu, a przyrządzenie szwajcara nie zajmie ci wiele czasu.
Kotlet szwajcarski zyskał popularność w latach 40 XX wieku. W tradycyjnym przepisie używa się cielęciny, jednak coraz częściej zastępuje się ją schabem bądź drobiem. Jedną z najbardziej znamiennych cech tego kotleta jest jego wypełnienie. Umieszcza się w nim ser i szynkę, które nadają daniu unikalnego smaku.
Jakie mięso wybrać?
Mimo że klasyczny cordon bleu jest przyrządzany z cielęciny, to z uwagi na to, że jej cena jest dość wysoka, często zastępuje się ją tańszym mięsem. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, żeby mięso miało wysoką jakość. Wobec tego należy je kupować od sprawdzonego producenta. Kotlet szwajcarski będzie najsmaczniejszy, jeśli podasz go w towarzystwie surówki i frytek lub purée z ziemniaków.
Kotlet szwajcarski – przepis
Składniki:
1 jajko
500 g schabu lub filetów z piersi z kurczaka
100 g sera żółtego w plastrach
100 g szynki szwarcwaldzkiej
1/4 szklanki mąki pszennej
pieprz i sól
1/4 szklanki bułki tartej
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Zacznij od pokrojenia mięsa tak jak na kotlety i rozbicia go tłuczkiem. Rób to delikatnie, aby w mięsie nie pojawiły się dziury. Oprósz je pieprzem i solą. Na środku każdego rozbitego kawałka mięsa umieść plaster szynki, a na niej plaster sera. Kotlet złóż na połowę i postaraj się, aby wkład był dobrze domknięty. Panieruj go w mące, następnie w rozmąconym jajku ze szczyptą soli, a na końcu w bułce tartej. Kotleta wrzuć na rozgrzany na patelni tłuszcz i smaż z obydwu stron do chwili, aż zrobi się złocisty.
Z czym go podawać kotleta?
Idealnie pasują do niego ziemniaki z wody, ale można go serwować również z opiekanymi ziemniakami, frytkami lub purée ziemniaczanym. Smacznym dodatkiem będą też buraczki lub pieczarki na maśle. Oczywiście nie może zabraknąć zdrowej surówki.