Kotlety jajeczne z kalafiorem to niezwykle smaczna alternatywa dla mięsnych kotletów. Są bardzo delikatne w smaku, dodatek kalafiora sprawia, że są też puszyste i wilgotne. Poznaj przepis!
Poznaj rewelacyjny przepis na kotlety z dodatkiem kalafiora – zasmakują zwłaszcza dzieciom, ale nie tylko. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, dlatego sprawdzi się idealnie na szybki obiad, na który często brakuje nam czasu. Oto przepis na pyszne i szybkie kotlety jajeczne z kalafiorem!
Kotlety jajeczne z kalafiorem – przepis
Składniki:
» 600 g kalafiora
» 4-5 jajek
» 1 duże jajko surowe
» 2 łyżki posiekanego koperku
» 3 łyżki bułki tartej
» sól i pieprz
» bułka tarta i ziarna siemienia do panierki
» olej do smażenia
Przygotowanie:
Kalafior oraz jajka ugotuj do miękkości, następnie odstaw kalafior do wystudzenia i odcedź z nadmiaru wody. Przełóż go do miski i rozgnieć widelcem na papkę. Jajka obierz, a potem zetrzyj na tarce o średnich oczkach, następnie dodaj do kalafiora.
Dodaj surowe jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku oraz koperek – całość dobrze wymieszaj. Masa może mieć nieco luźną konsystencję, wtedy można dosypać odrobinę bułki tartej. Z masy formuj kotlety o okrągłym kształcie, a potem panieruj je w bułce tartej oraz ziarnach siemienia. Smaż z obu stron, aż kotlety będą miały złocisty kolor. Najlepiej smakują z surówką i ryżem lub ziemniakami. Smacznego!