Niektóre potrawy wydają się nam nudne. Smak klasycznych kotletów mielonych czy schabowych znamy niemal wszyscy, więc nie wzbudzą naszego większego zainteresowania. Warto od czasu do czasu zmieniać repertuar i przyrządzać specjały w odświeżonych wersjach. Sama niedawno przekonałam się, że to świetny pomysł. Od teraz z mojej kuchni rządzą kotlety siekane. Rodzina uważa, że są 100 razy lepsze od klasyki. Przepis to prawdziwa perełka i żałuję, że znalazłam go tak późno.
Soczyste kotlety siekane pozostawią w tyle mielone i schabowe
W Polsce miłośników kultowych kotletów mielonych i schabowych nie brakuje. Często przyrządzałam je na obiad i testowałam wersje z różnymi dodatkami do mięsa. Ostatnio moje serce skradł przepis na kotlety mielone z gotowanym jajkiem. Nadal uważam, że są pyszne, ale zdecydowałam się pójść o krok dalej i zrobiłam całkiem inne kotlety. Zachwycają smakiem i soczystością, a domownicy oszaleli na ich punkcie. Ja też mogłabym je jeść bez przerwy.
Do zrobienia siekanych kotletów warto użyć łopatki wieprzowej. Do tego aromatyczny czosnek, cebulka, kilka przypraw i można formować zgrabne kotlety, a potem usmażyć je na patelni. Mniam.
Przepis na smaczne kotlety siekane
Składniki:
• ½ kg łopatki wieprzowej
• 2 ząbki czosnku
• 2 cebule
• 2 łyżki mąki
• słodka papryka
• pieprz
• sól
Opis przygotowania:
Mięso podziel na mniejsze kawałki i posiekaj (możesz też rozdrobić je w blenderze). Pokrój czosnek i cebulę, wrzuć do naczynia z mięsem, a potem dopraw wszystko papryką, pieprzem i solą.
Zacznij wyrabiać masę mięsną i formuj kotlety. Panieruj je w mące i układaj na patelni z rozgrzanym tłuszczem – smaż z każdej strony, aż się zarumienią. Wyłóż każdą sztukę na ręcznik papierowy i podawaj.
Wiele osób przyznaje, że kotlety siekane są smaczniejsze od schabowych czy mielonych. Są wyraziste i soczyste w smaku. Idealnymi dodatkami są do nich ziemniaki i surówka Colesław lub zasmażane buraczki. Przepis jest bardzo prosty i w okamgnieniu można wyczarować pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny.