Kotlety mielone to zawsze super pomysł na pyszny rodzinny obiad. Potrawa z dodatkiem wyjątkowej przyprawy, którą doskonale znają fani rosołu, zachwyci wyśmienitym zapachem i głębią smaku. Wypróbujcie tę recepturę koniecznie – mielone błyskawicznie znikną z talerzy.
Jeśli chcielibyście wzbogacić smak kultowych kotletów mielonych, wrzućcie do masy mięsnej pokrojony lubczyk. Aromatyczna zielenina cudownie podrasuje smak specjału. Pyszny obiad na wyciągnięcie ręki – gwarantujemy, że wrócicie do tego przepisu jeszcze nie raz!
Przepis na kotlety mielone z dodatkiem lubczyku
Składniki:
1 średnia cebula
pół kilograma mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 twarda bułka + mleko do namoczenia
sól do smaku
1 jajko
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki posiekanego lubczyku
olej rzepakowy lub smalec do smażenia
bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
Bułkę namocz w ciepłym mleku przez 15 minut. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj, a potem przełóż do naczynia wraz z mięsem mielonym, jajkiem oraz odciśniętą kajzerką. Dodaj posiekany lubczyk, odrobinę soli i pieprz ziołowy. Zacznij wyrabiać masę rękoma. Jak tylko przestanie kleić się do dłoni, zakończ wyrabianie. Zwilż dłonie i formuj nieduże, lekko spłaszczone kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Powinny ładnie się zrumienić. Wówczas zdejmij kotlety z patelni i wykładaj na ręcznik kuchenny. Możesz je podawać np. z gotowanymi ziemniakami i surówką colesław.