Kotlety mielone to jedna z najbardziej klasycznych propozycji na obiad. Ostatnio na portalu Wirtualna Polska pojawiła się jednak nieco urozmaicona wersja, zawierająca ziołowe masełko. Warto wypróbować ten przepis!
Do przygotowania przepisu potrzebne nam będą:
Filet z kurczaka – 1 sztuka
Koperek – pęczek
Czosnek – 3 ząbki
Ser cheddar – 100 g
Jajko – 1 sztuka
Bazylia świeża – 10 g
Masło – 150 g
Bułka tarta – 3 łyżki + nieco do panierki
Sól – 1,5 łyżeczki
Pieprz – 0,5 łyżeczki
Oregano suszone – 2 łyżeczki
Olej do smażenia
Tymianek suszony – 0,5 łyżeczki
Na samym początku myjemy i kroimy mięso, a następnie mielimy je w maszynce do mielenia. Ser należy natomiast zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso i ser umieszczamy w misce, dodajemy jajko, pieprz, sól, oregano i bułkę tartą i wyrabiamy masę na kotlety.
W blenderze blendujemy masło, koperek, bazylię, tymianek, czosnek i sól. Przygotowane nadzienie umieszczamy w lodówce na co najmniej 10 minut. Po tym czasie masę kroimy w cienkie słupki.
Z masy mięsnej formujemy kotlety, które następnie spłaszczamy aby uzyskać placek. Na środku placka umieszczamy słupek masła, a następnie sklejamy boki, tak aby uzyskać kotlety mielone. Tak uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy je na blaszce, którą uprzednio wyłożyliśmy papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Kotlety możemy podać zarówno z ziemniakami i surówką, jak i ryżem.
Smacznego!