Najpopularniejszymi kotletami są rzecz jasna schabowe i mielone. Ruska wersja jest jednak kolejnym znakomitym pomysłem na pyszny obiad, którym zachwycą się wszyscy domownicy.
Kotlety ruskie są świetną alternatywą dla wszystkich osób, które przynajmniej chwilowo chcą odstawić mięso. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a korzyści i walory smakowe w zupełności to rekompensują.
Składniki:
2 kg ziemniaków
500 g twarogu półtłustego (2 kostki)
2 średnie cebule – ok. 200 g
sól i pieprz do smaku
2 jajka rozmiar M
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, po czym wkładamy do garnka. Zalewamy je wodą, solimy i gotujemy. Gdy zmiękną, odsączamy je od nadmiaru wody i przekładamy do dużej miski. Następnie cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy je na oleju, aż do uzyskania złotego koloru.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodajemy do nich cebulę. To samo robimy z twarogiem. Masę solimy i pieprzymy, po czym wbijamy dwa jajka. Wyrabiamy ciasto, aż do idealnego połączenia. Następnie formujemy z nich kotleciki i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron.